Domowy ocet jabłkowy

 

Domowy ocet jabłkowy



Składniki

1 kg jabłek

1 l letniej, przegotowanej wody

5 łyżek stołowych cukru ( jabłka słodkie wymagają mniej cukru, natomiast kwaśne więcej). Średnio 1 łyżka stołowa na 250 ml wody

Przygotowanie

Jabłka trzeba umyj i ewentualnie odkrój nadpsute miejsca.

Pokroj na ćwiartki razem z gniazdami nasiennymi, ale bez ogonków.

Jabłka włóż do dużego słoja zalej przegotowaną i osłodzoną wodą.

Słoik przykryj gazą i przymocuj gumką lub sznurkiem.

Następnie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń, a taki ocet nadaje się do wyrzucenia. Dlatego najlepiej jest przycisnąć jabłka szklanką lub nie za dużym talerzem (niezbędny jest dopływ tlenu dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych).

Raz dziennie zamieszaj zawartość słoika łyżką drewnianą żeby zapewnić dostęp tlenu do całej zawartości.


Przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut.

Teraz cierpliwie czekaj – fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Jeżeli przetrzymasz nastaw dłużej nic się nie stanie. Może się też utworzyć jakby "klucha" to typowa matka bakteryjna to prawidłowe.




Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki. Wtedy owoce z octem przelej przez bawełnianą płócienną szmatkę  do szklanych, wyparzonych butelek. Ja mocno wyciskam zawartość. Ocet jest wtedy mniej klarowny, nie taki jak ze sklepu.  Prawidłowo wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i słodkokwaśny smak.

Podam jeszcze kilka praktycznych przykładów jak można ocet jabłkowy wykorzystać w terapiach dla naturalnego wspierania zdrowia.

👉 angina, przeziębienie - płukanie

Pół szklanki ciepłej wody, 2 łyżki octu, 1 łyżeczka soli. wymieszać i płukać gardło najlepiej cztery razy dziennie. Ocet jabłkowy to naturalny antyseptyk.

👉 problem z zatokami, zapalenie - okłady

Połączona filiżanka ciepłej wody z filiżanką octu. w tym roztworze zamoczyć zamoczyć suchy ręczniczek. Odcisnąć i zastosować jako okład na czole, poleżeć z nim kilkanaście minut, poczym wydmuchać nos. Uśmierzy ból, zmniejszy obrzęk, ułatwi oddychanie.

👉 kaszel - syrop

2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 4 duże łyżki letniej wody, 2 łyżki miodu lipowego, 2 łyżki octu jabłkowego. Wszystko razem wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamknięte w lodówce. Zażywać 1 łyżeczkę najlepiej  co 3 godziny.

👉 cukrzyca, insulinooporność

20 mililitrów octu i szklanka wody pić 20 minut przed posiłkiem bogatym w węglowodany. Zwiększy wrażliwość komórek na insulinę, wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.

👉 trudności trawienne

100 mililitrów wody z dodatkiem 1łyżki octu jabłkowego wypić przed ciężkostrawnym posiłkiem. Zwiększy to kwasowość w żołądku co wpłynie na lepsze wydzielanie pepsyny, enzymu niezbędnego do prawidłowego trawienia białek.

👉 odchudzanie

Pić rano na czczo, w ciągu dnia 20 minut przed posiłkiem roztwór 1-2 łyżki octu na szklankę wody. Zawarte w occie pektyny jabłkowe aktywują enzymy trawienne a to szybciej daje uczucie sytości. Dodatkowo kwasy octowy poprawia przetwarzanie produktów przemiany tłuszczu. Jest to dobre wsparcie w czasie odchudzania, ale nie zastępuje ruchu i ograniczeń jakich dieta wymaga.

👉 zatrucie pokarmowe, biegunka

Dwa razy wciągu dnia szklanka wody z dwoma łyżkami octu jabłkowego. Reguluje prawidłową pracę jelit ponieważ jest wsparciem dla zdrowych bakterii, jako naturalny probiotyk. W tym wypadku jest wyjątkowo ważne, żeby to był żywy ocet jabłkowy tzn. niepasteryzowany. 

Taki jest właśnie przygotowany domowym sposobem


SzamAnnka Anka

Fb, Instagram

Panel kanału - YouTube Studio

Jeśli Ci się podoba - udostępnij:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Historia Jill

Gra Satori

Tradycyjna Medycyna Chińska - zegar narządów Serce