Dlaczego magnez jest nazywany "pierwiastkiem życia"
Jest wiele elementów takich jak witaminy, aminokwasy, enzymy, makro, mikroelementy itd. , które są niezbędne do sprawnego funkcjonowania organizmu. Jednak magnez jest wyróżniony i często nazywa się go „pierwiastkiem życia”
Skoro tak jest to warto mu się przyjrzeć z bliska.
Szczegółowe omówienie znaczenia magnezu w procesach życiowych wymagałoby kilku stronnicowego opracowania, ponieważ bierze on udział w prawie wszystkich.
Łatwiej jest wymienić skutki zdrowotne jego niedoboru. To ułatwi sprawę i może naprowadzi cię na rozwiązanie czasem wieloletnich problemów zdrowotnych.
Niedobór magnezu może skutkować:
👉 zaburzeniami gospodarki węglowodanowej ponieważ uczestniczy w transporcie glukozy do komórek
👉 pojawieniem się kamieni nerkowych
👉 zaburzeniami mineralizacji kości ponieważ współpracuje z witaminą D uczestnicząc w jej aktywacji
👉 bólami głowy o nieokreślonym pochodzeniu
👉 skurczami mięśniowymi - współpracuje w tym zakresie z wapniem
👉 zaburzeniami rytmu serca
👉 nadciśnieniem
👉 zawałem
👉 udarem
Uwaga ! Nie jest tak prosto ustalić czy poziom magnezu w organizmie jest prawidłowy
Zacytuję Profesora Razzaque (jest to uznany patolog specjlizujący się w chorobach nerek, działaniu witaminy D i gospodarce wapniowo-fosforanowej). W naukowym piśmie "Nutrients" na pytanie "Czy na pewno spożywamy wystarczające ilości magnezu ?" stwierdził:
Przede wszystkim badanie stężania magnezu we krwi nie jest właściwym parametrem, który miałby odzwierciedlać jego zasoby w organizmie. Można mieć poważny niedobór tego pierwiastka mimo prawidłowych wynikó badań.
Bardziej zasadne byłoby:
👀 sprawdanie stosunku magneu do wapnia,
👀 zawartość magnezu w krwinkach czerwonych
👀 analiza składu włosów
👀 badanie biorezonansem
Mowa tu o tych łatwo dostępnych dla nas metodach w porównaniu z bardziej specjalistycznymi.
W specjalistycznych badaniach w prowadzonych Stanach Zjednoczonych stwierdzono niedobory magnezu u połowy Amerykanów.
Interesujące i nie bez znaczenia może być to, że w procesie obróbki żywności magnez jest tracony, więc nawet produkty w teorii bogate w magnez (banany, migdały i inne orzechy, nasiona i zboża, siemię lniane, brokuły ) nie koniecznie zapewniają jego optymalne spożycie.
Na dodatek organizm nie jest po prostu magazynem dostarczanych związków, tylko dynamicznym układem, co wiąże się z tym, że niektóre spożywane produkty ( między innymi kawa, napoje gazowane, sól, cukry proste, alkohol ) negatywnie wpływają na zasoby magnezu.
Dlatego w pewnych sytuacjach dodatkowa suplementacja jest nieodzowna.
Chciałabym zwrócić uwagę na parametr stosunek magnezu do wapnia, jako jeden ze sposobów kontroli poziomu magnezu o którym wspomniał prof. Razzaque.
Dlaczego to takie ważne ? Ponieważ kationy Ca i Mg ( wapnia i magnezu ) wykazują przeciwstawne działanie w reakcjach biochemicznych i procesach fizjologicznych.
Magnez jest biologicznym antagonistą i jednocześnie partnerem wapnia (jak w dobrym, starym małżeństwie 👫 ) Muszą być zachowane odpowiednie proporcje międy tymi pierwastkami.
Większość Ca występuje w tkankach twardych jak kości, zęby.
Większość Mg występije w tkankach miękkich jak sercr, wątroba, nerki, mięśnie.
Ca występuje głównie na zwnątrz komórek
Mg głównie wewnątrz komórek
Ca pobudza układ nerwowy
Mg wycisza organizm
Ca jest niezbędny dla procesu krzepnięcia krwi
Mg działa przeciwnie, utrzymuje swobodny przepływ krwi
Ca z udziałem potasu powoduje skurcze mięśni
Mg rozluznia mięśnie
Ca to pierwiastek "walcz i uciekaj", ponieważ mobilizuje układ nerwowy.
Mg włąca się zaraz potem do akcji, kiedy emocje opadają i mięśnie musą się rozluznić, a układ nerwowy wyciszyć.
Jeżeli w organizmie zaburzona jest proporcja między tymi dwoma pierwiastkami i mamy np. za dużo wapnia w stosunku do magnezu, to nasze ciało na poziomie komórkowym jest w stałym napięciu
Jakie powinno być zatem optymalne dzienne spożycie magnezu? Można przyjąć taki przelicznik:
6 mg/kg masy ciała dla osób zdrowych
10 mg/kg masy ciała dla osób z niedoborami magnezu, rekonwalestentów, sportowców, nastolatków.
Czyli podsumowując osoba ważąca ok 70 kg powinna przyjmować z pożywienia, wody i suplementacji między 420 - 700 mg magnezu diennie. Idealna proporcja wapnia do magnezu to 2:1, maksymalnie 3:1. Prosty rachunek pokazuje nam dzienną dawkę magnezu do wapnia.
840 mg Mg - 1400 mg Ca przy proporcji 2:1
1260 mg Mg - 2100 mg Ca przy proporcji 3:1
Warte podkreślenia jest jeszcze to, że:
☝ im jesteśmy młodsi tym więcej wapnia potrzebujemy do wzrostu i szczytowej gęstości kości ☝im jesteśmy starsi i mniej elastyczni, tym więcej magnezu powinniśmy mu dostarczać, aby zapobiec wapnieniu tkanek miękkich.
Jak pisałam trudno jest zbadać faktyczny poziom magnezu w organizmie i tak samo trudno jest uzupełnić jego niedobór. Często wymaga to dużej cierpliwości, wytrwałości. Trzeba bowiem działać na wielu poziomach
1.
wprowadzenie do odżywiania pokarmów bogatych w Mg: pełnoziarniste zboża, czarna czekolada, kako, figi, owoce morza, banany, zielone warzywa liściaste, algi morskie
2.
aplikacja transdermalna :
Przepis na oliwkę magnezową
100 g czysty chemicznie chlorek magnezu (do kupienia w internecie) wsypać do słoiczka. Podgrzać wodę. Ma być bardzo ciepła, ale nie wrząca. 100 ml wlać do słoiczka z chlorkiem magnezu. Dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia chlorku magnezu. Wystudzić. Nalać do buteleczki z rozpylaczem, spryskiwać ciało . Można też zaaplikować sobie relaksującą kąpiel wsypując do wanny 1-2 szklanek chlorku magnezu i poleżeć 20 - 30 minut, poczym spłukać ciało strumieniem ciepłej wody.
3.
działania w kierunku odkwaszania organizmu, bo jest duża ucieczka tego minerału z organizmu. (odkwaszaniu organizmu poświęcę oddzielny post, bo to rozległy i bardzo ważny temat)
4.
regularne i kontrolowane picie wody w ilości ok 3 litry dziennie (100 mg jonów magnezu i maksymalnie 200 mg jonów wapnia
5.
suplementacja magnezem:
tutaj polecam konkretne wypróbowany prze ze mnie produkt.
Certyfikowany i kontrolowany na zawartość składnika czynnego. Tutaj w cenie ze zniżką
6.
wspomagająco poprawia wchłanialność magnezu równoczesna suplementacja wit. B6, wit.D3 oraz inulina.
Dopiero takie wielostronne działania mogą zakończyć się powodzeniem. Samo uzupełnianie przez pokarm niestety nie jest w stanie zapewnić nam odpowiediego poziomu nie tylko magnezu,. Jest to ogólny problem naszych czasów. Żywność, gleba na której rosną rośliny jest wyjałowiona i ma tylko znikomą część minerałów i witamin potrzebnych nam na codzień.
Magnez jako pierwiastek życia odpowiedzialny jest za produkcję energii. Energia jest potrzebna nam do pracy i życia, ale także do wszystkich procesów przebiegających nieustannie w organizmie.
Każda komórka to jak mała elektrownia. Produkcją energii zajmują się w niej mitochondria. Wszystko co jest związane z energią komórkową czyli jej produkcją w mitochondriach potrzebuje Mg.Tajemniczy wysokoenergetyczny związek ATP (adenozynotrójfosforan ), który tam jest produkowany nie może występować sam, ale zawsze w połączeniu z Mg. Stąd nawet niewielki niedobory magnezu będą powodować spadek energii.
Fizyka kwantowa już nam to udowodniła, żewszystko jest energią więć...? Bez energii nie ma życia. Dlatego właśnie magnez jest nazywany potocznie "pierwiastkiem życia" Dbajmy o jego poziom.
SzamAnnka Anka
Anna Pełczyńska-Kuntze link do funpage , instagram
Jeśli Ci się podoba - udostępnij:
Komentarze
Prześlij komentarz