Ocet jabłkowy cud z natury

 



Ocet jabłkowy cud z natury.


Jest super prosty do zrobienia, dlatego namawiam do samodzielnego przygotowania. Najlepiej kiedy będą to jabłka niepryskane. W wielu starych ogrodach są jabłonie, które rodzą jabłka ale nie są już tak urodziwe żebyśmy chętnie je jedli. Szukam takich miejsc i proszę o możliwość zebrania. Często są to nawet same spady. Ocet z nich będzie doskonały. Wiele przepisów mówi o używaniu skórek i ogryzków na ocet. Ja wolę robić z całych jabłek. Przepis tutaj


Dlaczego warto robić samemu ocet jabłkowy ?


Mamy wtedy gwarancję zawartości bogatej w minerały, witaminy i wiele prozdrowotnych składników. Przede wszystkim dla tego, że w domowej produkcji nie pasteryzuje się octu. Proces przemysłowej produkcji zakłada pasteryzację , a to niszczy dużą część tych dobroczynnych składników. Pasteryzacja ma zapewnić trwałość produktu. Może wtedy wiele lat nawet stać na półce i się nie zepsuje. Ja mój ocet robię raz do roku. Starcza mi do następnego sezonu jabłkowego i jeszcze ani razu się nie zepsuł.


Czy wiesz jakie skarby zawiera taki ocet ?


Minerały :sód, potas, fluor, miedz, żelazo, fosfor - minerały ważne w procesie oczyszczania i odkwaszania organizmu.

Witaminy: A,E,C,P oraz całą grupę witamin B

Poza tym: bioflawonoidy, pektyny, kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.


Do czego wykorzystuję ocet jabłkowy ?


1. W kuchni służy mi do przygotowywania sosu do sałatek na bazie różnych gatunków olejów ( lniany, rzepakowy, sezamowy ) i oliwy z oliwek.

2. Do picia w rozcieńczeni 1- 2 łyżki na szklankę wody najlepiej na czczo. To może być elementem kuracji oczyszczająca co roku na wiosnę i jesienią.


Czy wiesz jakie są korzyści z regularnego picia octu jabłkowego ?


Jest ich bardzo wiele.

*przede wszystkim wyrównuje poziom ph w organizmie

*wzmacnia układ odpornościowy

*wzmacnia układ odpornościowy

*reguluje trawienie

*jest naturalnym probiotykiem

*dostarcza cennych enzymów

*jest źródłem antyoksydantów

*może obniżyć poziom cholesterolu

*ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi

* wspomaga odchudzanie, bo ogranicza łaknienie i spala tkankę tłuszczową

*wspomaga leczenie chorób skóry


Propozycje mieszanek octem jabłkowym.

Najprostszy sposób to picie go w rozcieńczeniu z wodą, jeżeli dla kogoś smak jest zbyt intensywny można lekko dosłodzić miodem. Wówczas lepiej kiedy woda będzie letnia.

Pozostałe propozycje znajdziesz tutaj.


Jakie ilości octu jabłkowego są terapeutyczne i bezpieczne ?


Dawkowanie ma związek z masą ciała. 1 -2 łyżki octu dziennie zawsze rozcieńczonego wodą dla dorosłej osoby, dla dzieci 1 łyżeczka dziennie to dawki bezpieczne. Najlepiej rano na czczo, ale jeśli w ciągu dnia to 20 minut przed posiłkiem.

Nie każdy będzie tolerował ocet jabłkowy dobrze. Osoby z poważnymi problemami ze strony układu trawiennego mogą odczuwać dyskomfort, ból żołądka. Jest na to sposób. Pijemy wówczas ocet półgodziny po pierwszym posiłku.

Odradzam też picie octu przed snem ( nawet dla ludzi zdrowych ), bo z powodu pozycji leżącej może powodować podrażnienie lub refluks.

WAŻNE !

Pierwszych efekty zdrowotnych  kuracji octem jabłkowym możemy się spodziewać po 12 tygodniach regularnego stosowania.

Podzielcie się ze mną efektami.


SzamAnnka Anka

fanpage, instagram

Panel kanału - YouTube Studio



Jeśli Ci się podoba - udostępnij:


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Historia Jill

Gra Satori

Tradycyjna Medycyna Chińska - zegar narządów Serce