Ocet jabłkowy cud z natury
Ocet jabłkowy cud z natury.
Jest super prosty do zrobienia, dlatego namawiam do samodzielnego przygotowania. Najlepiej kiedy będą to jabłka niepryskane. W wielu starych ogrodach są jabłonie, które rodzą jabłka ale nie są już tak urodziwe żebyśmy chętnie je jedli. Szukam takich miejsc i proszę o możliwość zebrania. Często są to nawet same spady. Ocet z nich będzie doskonały. Wiele przepisów mówi o używaniu skórek i ogryzków na ocet. Ja wolę robić z całych jabłek. Przepis tutaj
Dlaczego warto robić samemu ocet jabłkowy ?
Mamy wtedy gwarancję zawartości bogatej w minerały, witaminy i wiele prozdrowotnych składników. Przede wszystkim dla tego, że w domowej produkcji nie pasteryzuje się octu. Proces przemysłowej produkcji zakłada pasteryzację , a to niszczy dużą część tych dobroczynnych składników. Pasteryzacja ma zapewnić trwałość produktu. Może wtedy wiele lat nawet stać na półce i się nie zepsuje. Ja mój ocet robię raz do roku. Starcza mi do następnego sezonu jabłkowego i jeszcze ani razu się nie zepsuł.
Czy wiesz jakie skarby zawiera taki ocet ?
Minerały :sód, potas, fluor, miedz, żelazo, fosfor - minerały ważne w procesie oczyszczania i odkwaszania organizmu.
Witaminy: A,E,C,P oraz całą grupę witamin B
Poza tym: bioflawonoidy, pektyny, kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.
Do czego wykorzystuję ocet jabłkowy ?
1. W kuchni służy mi do przygotowywania sosu do sałatek na bazie różnych gatunków olejów ( lniany, rzepakowy, sezamowy ) i oliwy z oliwek.
2. Do picia w rozcieńczeni 1- 2 łyżki na szklankę wody najlepiej na czczo. To może być elementem kuracji oczyszczająca co roku na wiosnę i jesienią.
Czy wiesz jakie są korzyści z regularnego picia octu jabłkowego ?
Jest ich bardzo wiele.
*przede wszystkim wyrównuje poziom ph w organizmie
*wzmacnia układ odpornościowy
*wzmacnia układ odpornościowy
*reguluje trawienie
*jest naturalnym probiotykiem
*dostarcza cennych enzymów
*jest źródłem antyoksydantów
*może obniżyć poziom cholesterolu
*ma pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi
* wspomaga odchudzanie, bo ogranicza łaknienie i spala tkankę tłuszczową
*wspomaga leczenie chorób skóry
Propozycje mieszanek octem jabłkowym.
Najprostszy sposób to picie go w rozcieńczeniu z wodą, jeżeli dla kogoś smak jest zbyt intensywny można lekko dosłodzić miodem. Wówczas lepiej kiedy woda będzie letnia.
Pozostałe propozycje znajdziesz tutaj.
Jakie ilości octu jabłkowego są terapeutyczne i bezpieczne ?
Dawkowanie ma związek z masą ciała. 1 -2 łyżki octu dziennie zawsze rozcieńczonego wodą dla dorosłej osoby, dla dzieci 1 łyżeczka dziennie to dawki bezpieczne. Najlepiej rano na czczo, ale jeśli w ciągu dnia to 20 minut przed posiłkiem.
Nie każdy będzie tolerował ocet jabłkowy dobrze. Osoby z poważnymi problemami ze strony układu trawiennego mogą odczuwać dyskomfort, ból żołądka. Jest na to sposób. Pijemy wówczas ocet półgodziny po pierwszym posiłku.
Odradzam też picie octu przed snem ( nawet dla ludzi zdrowych ), bo z powodu pozycji leżącej może powodować podrażnienie lub refluks.
WAŻNE !
Pierwszych efekty zdrowotnych kuracji octem jabłkowym możemy się spodziewać po 12 tygodniach regularnego stosowania.
Podzielcie się ze mną efektami.
SzamAnnka Anka
Jeśli Ci się podoba - udostępnij:
Komentarze
Prześlij komentarz