Chcesz skutecznie odkwasić organizm ?
Jeżeli chcesz poważnie podejść do tematu podam ci pięć podstawowych zaleceń, które dobrze jest wprowadzić, żeby akcja zakończyła się powodzeniem.
1.Wprowadź kolor zielony do pożywienia
To znaczy jedz zielone liście: szpinak, rukolę,
kapustę, wszelkie inne odmiany sałat, jarmuż
szczypiorek, zieloną pietruszkę. Obok tego warzywa awokado,
papryka, ogórki. Wspaniałe są też zielone produkty w proszku takie
jak algi: spirulina, chlorella. Wszystko co zielone i jadalne i surowe
bardzo się przysłuży. Dodatek specjalny to chlorofil. Zielony
barwnik roślin. Uważam, że najlepszy jest w płynie, do picia w
rozcieńczeniu z wodą.
2. Kontroluj i pilnuj dzienne spożycie wody.
Bardzo ważne jest nawodnienie organizmu.
Dzień zaczynamy od szklanki a nawet dwóch
wody z niewielkim dodatkiem soku
cytrynowego. Minimalna ilość dziennego zapotrzebowania
organizmu na wodę przelicza się z uwzględnieniem wagi. 30 ml
wody na każdy kg ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg powinna wypić
dziennie minimum 30 x 60 = 1800 mililitrów tzn. 1,8 litra wody
3. W kuchni powinny królować dobre tłuszcze.
Co to znaczy ? Nierafinowane czyli tłoczone
na zimno i z dużą zawartością kwasów
omega 3 (olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy – ten ostatni
powinien być z upraw ekologicznych (uprawy rzepaku są pryskane
glifosatem ). Te tłuszcze są przeznaczone tylko do spożywania na
zimno.
Do smażenia polecam olej kokosowy lub masło klarowane. Mają one
wysoki próg palenia, dlatego podczas smażenia nie powstają trujące i
rakotwórcze związki. Dodatkowo olej kokosowy zawiera cenny
składnik kwas laurynowy (aż 48 % ) który ma wspaniałe działanie na
organizm. O tym może przy innej okazji.
Jeżeli komuś przeszkadza zapach kokosu, można stosować
bezzapachowy.
4. Wsparcie dla procesu odkwaszania.
Drastyczne ograniczenie spożycia glutenu –
czyli zbóż, nabiału i mięsa. Ten punkt to jak
dopalacz dla całego procesu. Przebiega on
wówczas bardzo szybko i przynosi
odczuwalną poprawę samopoczucia.
5. Ruch to zdrowie
To nie frazes, ale niezbędny składnik zdrowia
i odkwaszania organizmu.
Generalnie dużo ruchu, mało stresu to
gwarantuje powodzenie akcji pod hasłem „odkwaszamy organizm”
To są naprawdę podstawowe zalecenia. Na czas kuracji
odkwaszającej powinny być stosowane restrykcyjnie. Po
zakończeniu, jeżeli wprowadzamy mięso i nabiał do naszego
jadłospisu, talerz dzielimy według proporcji :
20 % białka mięsa lub nabiału ) 80 % warzyw (połowa surowych
połowa gotowanych)
W ten sposób jest szansa na utrzymanie równowagi kwasowo
zasadowej w organizmie.
Pod tym linkiem znajdziesz także kilka przepisów, które to ułatwiają.
Jeśli Ci się podoba - udostępnij
Komentarze
Prześlij komentarz