Chcesz skutecznie odkwasić organizm ?



Jeżeli chcesz poważnie podejść do tematu podam ci  pięć podstawowych zaleceń, które dobrze jest wprowadzić, żeby akcja zakończyła się powodzeniem.

1.Wprowadź kolor zielony do pożywienia




To znaczy jedz zielone liście: szpinak, rukolę,

 kapustę, wszelkie inne odmiany sałat, jarmuż

 szczypiorek, zieloną pietruszkę. Obok tego warzywa awokado,

 papryka, ogórki. Wspaniałe są też zielone produkty w proszku takie

 jak algi: spirulina, chlorella. Wszystko co zielone i jadalne i surowe

 bardzo się przysłuży. Dodatek specjalny to chlorofil. Zielony

 barwnik roślin. Uważam, że najlepszy jest w płynie, do picia w

 rozcieńczeniu z wodą.


2. Kontroluj i pilnuj dzienne spożycie wody.




Bardzo ważne jest nawodnienie organizmu.

 Dzień zaczynamy od szklanki a nawet dwóch

 wody z niewielkim dodatkiem soku

 cytrynowego. Minimalna ilość dziennego zapotrzebowania

 organizmu na wodę przelicza się z uwzględnieniem wagi. 30 ml

 wody na każdy kg ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg powinna wypić

 dziennie minimum 30 x 60 = 1800 mililitrów tzn. 1,8 litra wody


3. W kuchni powinny królować dobre tłuszcze.





Co to znaczy ? Nierafinowane czyli tłoczone

 na zimno i z dużą zawartością kwasów 

omega 3 (olej lniany, oliwa z oliwek, olej rzepakowy – ten ostatni 

powinien być z upraw ekologicznych (uprawy rzepaku są pryskane

 glifosatem ). Te tłuszcze są przeznaczone tylko do spożywania na

 zimno.

Do smażenia polecam olej kokosowy lub masło klarowane. Mają one

wysoki próg palenia, dlatego podczas smażenia nie powstają trujące i

 rakotwórcze związki. Dodatkowo olej kokosowy zawiera cenny

składnik kwas laurynowy (aż 48 % ) który ma wspaniałe działanie na

 organizm. O tym może przy innej okazji.

Jeżeli komuś przeszkadza zapach kokosu, można stosować

 bezzapachowy.


4. Wsparcie dla procesu odkwaszania.




Drastyczne ograniczenie spożycia glutenu –

 czyli zbóż, nabiału i mięsa. Ten punkt to jak

 dopalacz dla całego procesu. Przebiega on

 wówczas bardzo szybko i przynosi

 odczuwalną poprawę samopoczucia.




5. Ruch to zdrowie




To nie frazes, ale niezbędny składnik zdrowia

 i odkwaszania organizmu.

Generalnie dużo ruchu, mało stresu to

 gwarantuje powodzenie akcji pod hasłem „odkwaszamy organizm”


To są naprawdę podstawowe zalecenia. Na czas kuracji

 odkwaszającej powinny być stosowane restrykcyjnie. Po

 zakończeniu, jeżeli wprowadzamy mięso i nabiał do naszego

 jadłospisu, talerz dzielimy według proporcji :                                                                                                                             

20 % białka mięsa lub nabiału ) 80 % warzyw (połowa surowych

 połowa gotowanych)

W ten sposób jest szansa na utrzymanie równowagi kwasowo

 zasadowej w organizmie.

Pod tym linkiem znajdziesz także kilka przepisów, które to ułatwiają.



 SzamAnnka Anka

facebook instagram

Panel kanału - YouTube Studio

Jeśli Ci się podoba - udostępnij

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Historia Jill

Gra Satori

Tradycyjna Medycyna Chińska - zegar narządów Serce