Chlorofil krew roślin

Opowieść o chlorofilu

Jest to barwnik roślin, ma kolor zielony i jest wykorzystywany przez nie do reakcji fotosyntezy. Rola jaką spełnia jest podobna do hemoglobiny która jest czerwonym barwnikiem krwi. Podobieństwo nie kończy się na tym obrazowym porównaniu. Kiedy przyjrzeć się budowie chemicznej obu substancji okazuje się że jest niemal identyczna. Różnią się pierwiastkiem który znajduje się w centrum. W chlorofilu to atom magnez, a we krwi atom żelaza.

Chlorofil tak jak i hemoglobina bardzo łatwo łączy się z tlenem i jest wspaniałym chelatorem.

Co to znaczy być chelatorem ? Chelator ma pewne specyficzne właściwości. Coś daje i coś zabiera. Zarówno chlorofil, podobnie jak hemoglobina daje nam tlen, a zabiera akurat to czego nasz organizm nie potrzebuje, czyli niepotrzebne komórką produkty przemiany materii. W związku z tym ma wiele dobroczynnych działań na nasz organizm.



CHLOROFIL SKUTECZNIE WALCZY Z RAKIEM

Naukowcy amerykańscy z Uniwersytetu w Oregonie zbadali i udowodnili, że chlorofil potrafi wiązać niektóre związki chemiczne, które podejrzane są o powodowanie raka. Chodzi tu o kancerogeny z dymu tytoniowego i smażonego mięsa. Inne badania tym razem polskich naukowców dowodzą, że chlorofil eliminuje część uszkodzeń DNA, którego uszkodzenie powodują kancerogeny. Zrobiono też ciekawy eksperyment. Grupie ochotników podano alfatoksynę . Jest to trujący, rakotwórczy związek. Następnie podzielono ich na dwie grupy i jednej z nich podawano chlorofil drugiej nie. Wyniki były jednoznaczne. Po 24 godzinach w grupie która zażyła chlorofil badanie wykazało, że 95 % trującej substancji zostało wydalone z organizmu. Eksperyment ten został opisany w specjalistycznym periodyku Kancer Prevention Research.



CHLOROFIL DZIAŁA JAK DEZODORANT WEWNĄTRZ CIAŁA

Nieświeży oddech nazywany halitosis to przede wszystkim problem w obrębie jamy ustnej. W wyniku błędów żywieniowych osłabiamy układ pokarmowy ( dieta uboga w warzywa i owoce z drugiej strony obfitująca w produkty wysoce przetworzone ). Efektem tego może być nie przyjemny zapach ciała, potu. Powodem są niedotrawione resztki pokarmowe i obecność bakterii beztlenowych, które na nich żerują.

Chlorofil eliminuje bakterie odpowiedzialne za wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. Tym samym odświeża wnętrze organizmu jak przysłowiowy dezodorant. Już 100-200 mg dziennie zapewnia zauważalną poprawę. Jego działanie nie ogranicza się do odświeżania. Picie chlorofilu w koncentracie poprawia trawienie, ponieważ wpiera pracę enzymów trawiennych.

CHLOROFIL GASI STANY ZAPALNE

Jest uznany za silną substancję niwelującą ogniska zapalne w organizmie. Polecany w takich schorzeniach jak artretyzm, zapalne stany zatok, a nawet chroniczne zapalenie trzustki. Japońscy naukowcy zaobserwowali 98 % poprawy samopoczucia u osób z chronicznym stanem zapalnym trzustki.



CHLOROFIL MA MOC PRZYWRACANIA RÓWNOWAGI KWASOWO - ZASADOWEJ ORGANIZMU

Najczęściej przyczyną zbytniego zakwaszenia jest zbyt duża ilość przetworzonych produktów, mięsa, nabiału i dieta uboga w warzywa, szczególnie zielone. Zbytnie zakwaszenie to prosta i szybka droga do chorób. więcej na ten temat znajdziesz tutaj. Na rynku znajdziesz wiele suplementów, które mają pomóc przywrócić równowagę zasadowo-kwasową. Jednak nic nie zadziała tak skutecznie jak zielone liście, które mają silnie działanie alkalizujące. 2012 roku badanie opublikowane w Journal of Environmental Health wykazało, że dieta bogata w alkalizujące warzywa i owoce wpływa na mocniejsze kości i chroni przed chronicznymi chorobami. Zakwaszony organizm to bardzo dobre środowisko do rozwijania się patogenów, dlatego warto zadbać o odpowiednią dawkę chlorofilu.

CHLOROFIL TO NATURALNA OCHRONA KOMÓREK PRZED STRESEM OKSYDACYJNYM CHLOROFIL 

 Stress oksydacyjny to nic innego jak atak wolnych rodników. To znacząco przyspiesza starzenie się organizmu. Wolne rodniki bowiem uszkadzają zdrowe komórki, tkanki, prowadzi do degeneracji organizmu. Zielone liście są na samym szczycie najbardziej odżywczych produktów, ponieważ zawierają chlorofil. Świeży szpinak, rukola, jarmuż, zielone sałaty czy dziko rosnące „chwasty” takie jak mniszek lekarski i pokrzywa. Wzmocnij obronę przed uszkodzeniem komórek i obniżają ryzyko takich chorób jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca i stany zapalne.

CHLOROFIL NA POPRAWĘ WAGI



Chlorofil jak pisałam wcześniej przyspiesza proces pozbywania się zaległych resztek jedzenia, wspiera pracę jelit, dba o florę bakteryjną i zmniejsza ryzyko zaparć oraz gazów. Spożywając chlorofil jemy mniej. Wyniki badania z 2013 roku wykazały, że osoby spożywające wysokowęglowodanowe dania w połączeniu z chlorofilem czuły się najedzone na dłużej i rzadziej sięgały po kolejną porcję jedzenia. Jelita pełnią bardzo ważną funkcję w procesie trawienia. Chlorofil pomaga je oczyszczać, ale też naprawia zniszczone tkanki.

CHLOROFIL TO OCHRONA DLA SKÓRY

Ponieważ posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga hamowanie rozwoju bakterii ( zwłaszcz tych beztlenowych, które występują przy trądziku ) oraz grzybów. Działanie przeciwgrzybicze chlorofilu zapobiega również rozwojowi wirusa opryszczki.

To tylko parę przykładów na to jak wartościowy jest chlorofil w naszej codziennej diecie.




    Według naukowców najbardziej korzystny jako suplement dla naszego organizmu jest chlorofil w płynie. Dostęp do świeżej i czystej nie pryskanej żywności jest trudny. Często zmuszeni jesteśmy kupować warzywa, zieleninę, sałaty paczkowane, myte, pocięte. Niestety nie jest to pełnowartościowy produkt. Drugi aspekt to czas. Kiedy mamy przestrzeń na to żeby samemu przgotować świeżą zieloną sałatkę. Może w weekendy jak nam się zechce.

    Koncentrat chlorofilu w płynie Naturas Sunshine ma potężną moc ponieważ 1 łyżeczka jest porównywalna z porcją równą 1 kg zielonych warzyw. 

    W produkcie tym mamy też restrykcyjnie kontrolowaną gwarancję czystości na zawartość pestycydów i innych zanieczyszczeń groznych dla zdrowia. Jest pozyskiwany z lucerny siewnej. Ta niepozorna roślinaka jest uprawiana od ponad 2000 lat. Przez wiele cywilizacji uważana za cudowne ziele. Sławę tą zawdzięcza temu że jej system korzeniowy jest niezwykle mocno rozbudowany i sięga głęboko w ziemię. Dociera dzieki temu do minerałów i składników odżywczych, których może brakować bliżej powierzchni. Dlatego jest uważana za jedno z najzdrowszych ziół. Mieszkńacy krajów arabskich nazwali ją matką ziół. Gdzie kupisz ? a z dużym rabatem tutaj

SzamAnnka Anka
Facebook 


Jeśli Ci się podoba - udostępnij:


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Historia Jill

Gra Satori

Tradycyjna Medycyna Chińska - zegar narządów Serce