WEGAŃSKA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki na
dwie duże porcje
250 g
ugotowanej kaszy quinoa – komosy ryżowej
20 g migdałów
mogą być uprażone i lekko posolone
1 awokado
30 g suszonych
pomidorów z oleju
1 łyżka
kaparów
2 + 1 łyżki
soku z limonki
2 łyżki oliwy
z oliwek
3 łyżki
posiekanych liści
pietruszki lub innej zieleniny sól, pieprz
Migdały upraż
na suchej patelni, lekko posól. Przestudzone migdały posiekaj na grubsze
kawałki.
Awokado
przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę obierz ze skórki, miąższ pokrój na kawałki i skop sokiem z limonki
żeby nie ściemniało.
Suszone
pomidory odsącz z zalewy, pokrój w paski lub w kostkę.
2 łyżki oliwy
z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami soku z limonki, posiekaną natką pietruszki, dopraw
solą i pieprzem.
Do
przestudzonej kaszy quinoa dodaj migdały, suszone pomidory, kapary, zalej wcześniej
przygotowanym sosem . Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj awokado i bardzo
delikatnie wymieszaj.
Więcej o zdrowiu i odżywianiu wegańskim znajdziesz tutaj.
Szamannka - Anka
Jeśli ci się podoba - udostępnij
Komentarze
Prześlij komentarz